VAN TABOE NAAR TRAUMABEWUST

REVIEWS

Wat een geweldig boek heb jij geschreven, Kassandra. Zo toegankelijk en begrijpelijk. Ik heb heel wat boeken over trauma in mijn kast staan én gelezen. Jouw boek is één van de weinige instapklare boeken, zowel voor hulpverleners als voor getraumatiseerden. Diepe buiging en dank! (Eric Souren)

Wat heb je een glashelder boek geschreven! Ik lees het nu. Ik smul ervan. Voor mijn eigen heling. Voor mijn werk. Dank je wel! (Rick Lindhout)

Ik ben geraakt door de kinderlijk volgbare manier waarop je het (epi)fenomeen trauma hebt uitgelegd! En de ontzettende herkenbaarheid ervan. Er is bijna geen bladzijde die ik niet zelf kan invoelen. 
De materie laat zich veel beter innemen dan bijvoorbeeld de boeken van Ruppert. Het uitgebreide traumamodel dat je met een illustratie geeft, is ook veel herkenbaarder dan het enkelvoudige plaatje van Ruppert. Zonder het onnodig complex te maken, want deze complexiteit is voor veel mensen realiteit denk ik. En daarom is het behulpzaam dat die ook als zodanig benoemd wordt. Ik ben je dankbaar voor het schrijven van dit boek. (Friso)

Werkelijk een fantastisch en vooral toegankelijk boek! (Gerda Idema)

Wat fijn dat je dit boek hebt geschreven! Prettig geschreven, vlot verteld, uitstekend georganiseerd en zonder overdrijving ook jezelf erin zichtbaar gemaakt. 
Je verhaal is duidelijk en helder. Je standpunt ten aanzien van reguliere werkwijzen is heel duidelijk (wellicht in een enkel geval wat overtrokken). Maar de uitdaging waar men begeleidingsland voor staat is heel terecht en heel helder. Je cliënt is geen ding, geen machine, geen disfunctioneel gedrag. De begeleider is geen afstandelijk deskundige, geen mensenmonteur, geen onaanraakbaar wezen. Dat zijn leerzame conclusies.
Mooi, je opbouw over trauma, complex trauma en de noodzaak van erkenning. Je uitleg over de delen naar het traumasplitmodel van Ruppert, zo helder, zo onmiskenbaar. 
Nog een vraag. Je spreekt over het belang van erkenning van de invloed van het fenomeen trauma. Wellicht had je over de vorm daarvan nog wat verder kunnen uitweiden. Het gaat uiteraard om meer dan het horen en het bewustwording alleen. Je geeft zo duidelijk aan wat anders moet. Ik suggereer je in een volgend boek stil te staan bij hóe het anders moet.
Wat heb ik ervan genoten! Ik hoop dat vele vakgenoten het niet alleen kunnen lezen, maar ook kunnen laten binnenkomen en ervan leren. Ik in ieder geval wel. (Piet Weisfelt)

Wat goed dat Phoenix de waarde van dit boek omarmt en daarmee zorgt voor verdere verspreiding van de inzichten die Kassandra zo mooi neerzet. Zij heeft met haar boek heel veel verschillende invalshoeken geconvergeerd tot een logisch inzicht in menselijk gedrag. Het biedt handvatten om elkaar met zoveel minder oordelen tegemoet te treden. Een must-read! (Guurtje Wolters)

Dankjewel voor je prachtige boek! Ik heb het ontdekt door de illustrator Angelique Desiree en ben er zo enorm blij mee. Een verrijking voor zovelen. Systemisch kloppend en zo heerlijk puur en helder beschreven. En ook nog alle theorie onderbouwd met praktijkervaringen en fantastische tekeningen. Ik deel 'Van taboe naar traumabewust' met veel enthousiasme in mijn trainingen voor leerkrachten, coaches en therapeuten. (Désirée Farro-Joosen)

Wat is je boek geweldig, dat wilde ik eigenlijk alleen maar even laten weten. Ik heb er veel herkenning in gevonden maar vind het ook heel hoopvol en mooi hoe je het breder trekt in de tijd en van individueel naar collectief. En ik denk dat het helemaal klopt dat we die richting op moeten in de ggz. (Joleen)

Wat een mooi boek heb je geschreven! Het paart toegankelijkheid aan diepgang en dat spreekt me zeer aan. De toegankelijkheid zit hem wat mij betreft onder meer in de stijl: het is alsof je tegen me praat en me gaandeweg aan de hand meeneemt door het traumalandschap. Die kleine tussenwerpsels als ‘Poeh.’, Wauw!’, ‘En ja, …’ ervaar ik als kleine contactmakertjes- je bent dan vlak bij me, terwijl ik toch ‘gewoon’ een boek aan het lezen ben. Ik vind dat zeker bij dit boek over een kwetsbaar onderwerp heel mooi en passend. De diepgang krijgt onder meer vorm in je ‘permissieve’ benadering: er is wat er is, laten we ernaar kijken zonder oordeel, zonder voorbehoud, zonder ‘het-moet-weg’ of ‘ik-moet-er-vanaf’. Je benadert het thema veel meer vanuit het omarmen (met uiteraard als doel om het uiteindelijk te kunnen integreren) en die visie op het verwerkingsproces spreekt me zeer aan. (Sander)

Ik heb het boek nu al meerdere keren aangeraden aan vrienden met een eigen praktijk, met de mededeling dat het boek zo door kan naar hun clienten. Een boek dat zoveel inzicht geeft in groter en kleiner trauma en het effect daarvan op het verdere leven is volgens mij een cadeau voor iedereen. Het boek leest ook nog eens heel fijn! (Irene Bijl)

Dank voor het schrijven van dit boek. Ik heb er enorm van genoten. Ik ervaar het als een frisse kijk in heldere woorden, iets waarvan ik overtuigd ben dat dit zo nodig is. Ik ga het aan verschillende mensen aanbevelen of geven. Misschien vind je het leuk om te weten dat we het ook willen gebruiken als literatuur voor onze Verdiepende leergang Intuïtie in Coaching. Wat je beschrijft sluit zo aan bij onze visie en werkwijze. In de coachopleiding werken we met ongemak en kwetsbaarheid, voornamelijk door in het hier en nu aanwezig te blijven en eigen ongemak daarin te herkennen / dragen. Zelf ben ik voorzichtig geweest in het gebruik van het woord trauma. Je boek inspireert me om dat toch nadrukkelijker te doen. (Linda)

Hartelijk dank voor jouw verhelderende, troostende en herkenbare boek. Het helpt mij als KOPP en Brus om mijn eigen trauma, ook dat van daderschap, te erkennen en erom te rouwen. En om mijn neiging tot depressiviteit te herkennen als een van mijn overlevingsmechanismes. Het helpt mij ook om het gedrag van mijn ouders en broer te zien in het licht van trauma. Ik heb hier nog flink wat werk te doen.
 Als begeleider en coach van mensen met psychische problemen biedt jouw boek mij geweldige handvatten. De uitleg over trauma, het traumasplitmodel en de drie breinen helpt mij om gerichter te kiezen hoe ik reageer op woorden en gedrag. Ik krijg nu al terug dat mensen zich begrepen voelen. Daar ben ik blij om.
Ik heb door jouw boek meer zicht gekregen op de aard van mijn ervaringsdeskundigheid. Die gaat niet alleen over depressiviteit, maar ook over traumatisering, overleven en mijn gezonde deel aan het woord laten. (Jetta)

Met veel belangstelling heb ik jouw boek gelezen. Ik vond de teksten helder en vlot geschreven. De lay-out is prettig vormgegeven en door de afwisseling van praktijk en theorie wilde ik maar steeds doorlezen, en het boek niet wegleggen.
En je hebt een belangrijk verhaal te vertellen; voor meerdere doelgroepen. Ik vind dat jouw boek niet mag ontbreken in het onderwijs als opleidingsmateriaal. En ik hoop dat je hiermee een bredere beweging kunt creëren die voor verandering zorgt. Ook voor mensen zonder (nog) een achtergrond of verleden in de(ze specifieke) zorg is jouw boek waardevol. Mijn complimenten! (Ramona)