HOOG BOUWEN IS MOEILIJK ALS ER IN HET FUNDAMENT IETS MIS IS...

OVER KOPP

JE HEBT NIET VOLLEDIG JE EIGEN IDENTITEIT KUNNEN VORMEN: LOSKOMEN VAN JE ACHTERGROND IS DAN MOEIIJK

Als je bent opgegroeid als KOPP is er meestal het één en ander misgegaan toen jij je identiteit aan het vormen was. Je ouders konden er niet altijd voor je zijn, je werd misschien (voor periodes) verwaarloosd, gemanipuleerd of actief mishandeld. Misschien moest jij de ouder van je vader of moeder zijn. Zulke gebeurtenissen laten sporen na. Waar andere jonge mensen aan hun carrière beginnen, hebben kinderen van een ouder met psychische problemen er vaak een hele kluif aan om zich los te maken uit hun gezin van herkomst. Het is dan ook op jongvolwassen leeftijd dat je als KOPP vaak in de problemen komt. Al kan het ook zijn dat je er pas op latere leeftijd mee geconfronteerd wordt. Je zou niet de eerste zijn die zich pas na carrière, gezin en kinderen realiseert dat de ziekte of verslaving van vader of moeder nog steeds een groot stempel drukt op het leven in het hier en nu. Je hebt een wankele basis en de meeste KOPP’ers krijgen daar op een dag last van.

LOTGENOTENCONTACT KAN HELPEN. LOTGENOTEN ZIJN DE ENIGEN DIE ÉCHT WETEN WAAR JE HET OVER HEBT

Ruimte gaan maken voor je eigen leven is een proces. Het gaat niet van de ene dag op de andere. Veel KOPP’ers blijven er hun leven lang mee worstelen. Lotgenotencontact kan hierbij een belangrijke steun zijn. Het is erg prettig om te zien dat je niet de enige bent. En je te kunnen spiegelen aan anderen. Hoe lossen zij dit of dat specifieke probleem op? Hoe ziet het leven eruit van degenen die tien, twintig jaar ouder zijn? Mogelijkheden voor lotgenotencontact vind je op de linkpagina.

 
AANVULLENDE HULP ALS MOTOR VOOR PERSOONLIJKE GROEI

Soms is er naast lotgenotencontact van tijd tot tijd aanvullende hulp nodig. Dat kan zijn door middel van coaching of gesprekken met een psycholoog. Je kunt ook voor een fysieke insteek kiezen, bijvoorbeeld lichaamswerk of yoga. Of voor een spirituele, bijvoorbeeld meditatie. Er is niets mis met het zoeken van (professionele) hulp; door deze ervaringen groei je als mens. Als je er de voor jou passende hulp bij zoekt, zul je minder gauw blijven hangen in negatieve gevoelens of destructief gedrag. Je gaat meer grip krijgen op je leven. De eerder onoverkomelijk lijkende problemen kunnen dan zelfs uitdagingen worden.