COACHING (INDIVIDUEEL)

PROFESSIONELE NABIJHEID MET EEN KOEL HOOFD EN EEN WARM HART

Coaching heb je in soorten en maten. Voor mij betekent coaching in de eerste plaats een gelijkwaardig contact, verbinding en raakbaar zijn (professionele nabijheid). Ik ben oké, jij bent oké. Wat ik doe is een stukje met je meelopen en alert zijn op overlevingsgedrag en op authenticiteit. Wat is werkelijk van jou? Er zijn geen standaardoplossingen. Ik ken jouw weg óók niet, daarom loop ik mee. Om de weg te vinden die bij jou past, moeten we beiden nieuwsgierig zijn, niet oordelen en net een laagje dieper kijken. Je hebt zelf de antwoorden al in huis, alleen weet je vaak niet meer waar je ze moet zoeken. Als coach help ik je erbij om ze te vinden.

VEROORDEEL JE KLACHTEN / PROBLEMEN NIET: JE HEBT JE PSYCHISCH IMMUUNSYSTEEM HARD NODIG (GEHAD)

Waarom is het moeilijk om je eigen authentieke vrije zelf te zijn? Omdat je angst zich daarvóór bevindt. Ieder mens ontwikkelt als kind gedragspatronen om te kunnen omgaan met overweldigende gevoelens. Deze patronen of overlevingsstrategieën vormen een soort psychisch immuunsysteem dat je beschermt tegen de overweldigende gevoelens van het kind dat je ooit was. Met een achtergrond als KOPP heb je er meer nodig gehad dan de gemiddelde mens en ze blijven hardnekkiger aanwezig als je eenmaal volwassen bent.

Als volwassene heb je deze gedragspatronen niet meer nodig. Ze werken zelfs belemmerend, want ze doen er alles aan om te zorgen dat je je oude overweldigende gevoelens niet hoeft aan te kijken. En daarachter ligt nou juist jouw vrijheid.

ZO GAAN WE SAMEN OP WEG (TERUG?) NAAR JOUW NATUURLIJKE ZELF

Om je bewust te maken van je gedragspatronen en van jouw eigen verlangen maak ik gebruik van mijn intuïtie, mijn ervaring en verschillende technieken. Ik geef je terug wat ik van je zie en voel (spiegelen), ik gebruik meditatie en visualisatievormen, oefeningen uit de Gestalt-therapie en Voice dialogue en ik maak gebruik van opstellingen, PRI en van modellen uit de Transactionele Analyse. Voor het echte traumawerk maak ik gebruik van IZR (Interactieve Zelfresonantie van Franz Ruppert) en IFS (Internal Family Systems van Richard Schwartz). Ik kijk altijd vanuit een systemisch en holistisch perspectief. Daarbij maken we uitstapjes naar de herkomst van je gedragspatronen. Dat doen we om ze te herkennen en om de functie ervan te erkennen. Daarna kun je in het hier-en-nu gaan voelen of je je er nog wel naar wilt en moet gedragen. Het gaat niet over denken, maar over op een zo diep mogelijk niveau doorvoelen. Daarmee ga je keuzevrijheid ervaren, waardoor je – stap voor stap – nieuw gedrag kunt gaan ontwikkelen.