Vervolg

Ik stond altijd voor anderen klaar, ook op mijn werk, was geliefd. Dat ik mij steeds moeilijker kon ontspannen en het moeilijk vond om emoties te tonen, dat hoorde vast bij mijn perfectionistisch karakter en mijn drukke baan. Toch?
Ik denk persoonlijk dat je “klaar” moet zijn voor een KOPP-coachingstraject en dat je zelf voelt wanneer dat moment gekomen is. In mijn geval vielen verschillende dingen samen die mij deden beseffen dat ik een onafhankelijk iemand nodig had om een en ander op een rijtje te zetten. Ik nam steeds meer hooi op mijn vork op mijn werk, probeerde aan alle wensen van mijn baas te voldoen, waarbij ik tegelijkertijd werk overnam van een collega die het moeilijk had. Terwijl ik zelf al heel moe was, stuurde ik haar naar huis om op adem te komen, voelde me verantwoordelijk voor haar welzijn.

Door een stembandinfectie, waardoor ik tijdelijk niet kon praten en mijn werk zo niet goed uit kon voeren, werd ik gedwongen tot een tijdelijke “pas op de plaats”. En zie, het liep zonder mij OOK allemaal door … Dat was een schok. In dezelfde periode reageerde ik, die zichzelf altijd zo onder controle had, met ongekende emoties op een vrouw die op mijn pad kwam. Zij wist, gewoon door te zijn wie ze is, een zorgzaam en liefdevol persoon, mijn opgebouwde beschermingsmuurtje te doorbreken. En daar kon ik niet mee omgaan, want wat gebeurde er met mij? Ik probeerde er over te praten met mijn man en met vriendinnen, en de link met mijn moeder, en door mij weggestopte dingen, was snel gelegd. Maar echte antwoorden vond ik daardoor niet en de verwarring bleef.

Ik ging eens voorzichtig snuffelen op het Internet, meldde mij eerst schoorvoetend aan op het Forum van Stichting Labyrint. Daar vond ik herkenningspunten, maar ook de naam van Kassandra Goddijn, die zich als ervaringsdeskundige gespecialiseerd had in KOPP-coaching. Omdat ik mijn specifieke situatie niet terugvond op het Forum, en ik werkelijk niet meer wist wat ik met mijzelf aan moest, heb ik direct een afspraak gemaakt.

Vanaf de eerste sessie met Kassandra voelde ik een enorme opluchting. Omdat zij wist waarover ik sprak, hoefde ik niet veel uit te leggen, en had ik vanaf het eerste moment het gevoel dat er eindelijk iemand was die mij begreep, en naar wie ik volledig open kon zijn, zonder bang te hoeven zijn “veroordeeld” te worden. Haar aanpak sprak mij enorm aan: mij vooral heel veel laten vertellen uit “het heden”, en van daaruit de link leggen met de thuissituatie in mijn jeugd. Nooit weten wat je kon verwachten, je “indekken” tegen gekwetst worden door te leren niets te voelen. Altijd sterk willen zijn, geen grenzen aangeven.

Zelf ben ik een vrij rationeel iemand, die er vooral veel aan had om te BEGRIJPEN waarom ik zo reageerde als ik deed in een bepaalde situatie. Ik merkte echter ook dat de ontspanningsoefeningen die – als ik dat wilde – werden aangeboden, mij hielpen rustiger te worden, en me dichter bij mijn eigen gevoel “van binnen” brachten. Kassandra past haar aanpak aan aan hoe je bent als persoon, biedt bijvoorbeeld bepaalde methodieken aan maar dringt deze niet op, bepaalt samen met jou wat voor jou werkt, en bouwt dat uit. Ik heb er veel aan gehad om te leren accepteren dat elk gevoel OK is, dat je vroeger als kind geen keus had en een overlevingsmechanisme koos, maar dat je nu, als volwassene, WEL keus hebt.

Er zijn in het traject momenten geweest waarin ik dacht: waarom ben ik hier aan begonnen? Een coachtraject haalt je uit je comfort zone, en dat kan heftig zijn, maar is uiteindelijk ZO de moeite waard geweest … Waar ik dacht dat de emoties die de betreffende vrouw (inmiddels een hele lieve vriendin) opriep niet bij mij hoorden, kwam ik er achter dat het juist andersom is: ik kan gevoelens als liefde, vrolijkheid en verdriet voelen, ik heb er als klein kind uit zelfbescherming echter voor gekozen die gevoelens af te blokken. Dat ik nu WEL mijn eigen behoeften kan herkennen en aangeven, en dat ik WEL emoties voel, heeft tot gevolg gehad dat ik veel intenser ben gaan leven. Ik kan oprecht verdrietig zijn, maar ook intens genieten van dingen die ik eerst helemaal niet voelde. Ik ben ontzettend blij dat ik bij Kassandra terecht ben gekomen, en ik kan iedereen aanraden hetzelfde te doen.

Lieve Kassandra, dankjewel.