Kind van Ouder met Psychische Problemen / Kind van Verslaafde Ouder

Illustratie: Angelique Desiree

KOPP / KVO zijn is niet niks; het heeft een grote betekenis in je leven

Heb of had je een ouder met psychische problemen? De kans is groot dat dat jouw leven sterk beïnvloedt. 60% van de KOPP (Kind van Ouder met Psychische problemen) of KVO (Kind van Verslaafde Ouder) ontwikkelt zelf ook (langdurige) psychische problemen. Dat komt doordat de gedragspatronen – die je als kind ontwikkeld hebt om te overleven – in het volwassen leven juist tegen je gaan werken. Ze beletten je om écht emotioneel volwassen te worden. Dubbel zwaar heb je het als de ouder waar het om gaat nog steeds zorg vraagt. Dan kan het erg moeilijk worden om aan je eigen leven toe te komen.

zo hoort het te zijn: Jouw verlangen bepaalt jouw doel in het leven

Ik begeleid volwassenen met een KOPP / KVO-achtergrond in het proces van het vormgeven van hun eigen leven. Onderwerpen als de zorg voor of omgang met je ouder(s), je functioneren in werk of relatie en de opvoeding van jouw eigen kinderen kunnen aan de orde komen. Het doel van mijn coaching is steeds om je eigen antwoorden te vinden en los te komen van de gedragspatronen die je vroeger noodgedwongen ontwikkeld hebt. Wat wil jij eigenlijk voor jezelf? Waar ligt jouw verlangen?

wat heeft Kopp-Coaching jou als kopp/kvo te bieden?

Je kunt mijn vorm van coaching zien als een combinatie van psychologie, counseling en oosterse zijnsoriëntatie. Het is coaching, dus ik begeleid je in het ontwikkelen van vaardigheden die je zelfstandig kunt toepassen. Ons contact is gelijkwaardig en ik doe aan professionele nabijheid, niet aan professionele afstand. We gaan dieper dan het cognitieve niveau, want als daar de antwoorden zouden liggen, had je ze waarschijnlijk al lang gevonden. De wortels van jouw denk- en gedragspatronen komen aan de orde en daar doet mijn werkwijze denken aan counseling. Het uitgangspunt is om alles wat er hier en nu in jou leeft, of het nou van nu is of van toen, te accepteren zoals het is. Om dat te kunnen heb je moed en mededogen nodig. En om met mededogen te kunnen kijken, moet je soms eerst (cognitief) begrijpen waar jouw patronen vandaan komen. Een mix van oosters en westers.

zelf aan de slag?
stapel e-books

Download gratis mijn E-book Volwassen KOPP naar een leven in vrijheid, een gids voor volwassen KOPP.

Lees verder over KOPP/KVO
Lees verder over coaching
Lees verder over zo werkt KOPPcoaching